Rundveehouderij

Nieuws

'Hogere melkprijs soms slechts schijn’

Londen - De Britse melkprijzen gaan weliswaar over een breed front omhoog, maar in een aantal gevallen is het plaatje lang niet zo mooi als het op het eerste gezicht lijktl aldus de boerenbond National Farmers Union.

"Sommige bedrijven voeren belangrijke veranderingen door in hun prijsschema’s waardoor veel boeren de aangekondigde melkprijs alleen maar halen als ze aan nieuwe hogere eisen voor kwaliteit of componenten kunnen voldoen",. aldus voorzitter Mansel Raymond van de sectie melkveehouderij van de NFU.

"De prijsverhogingen zijn welkom nieuws voor de boeren die hun productiekosten sterk hebben zien stijgen en ook verwachten dat die de komende winter op dat recordniveau zullen blijven", denkt Raymond. Vrijwel alle Britse melkafnemers, met als opvallende uitzondering Lactalis McLleland, hebben voor oktober hogere melkprijzen aangekondigd. Die verhogingen kunnen ook tot 2 pence ofwel 2,3 eurocent per liter oplopen. Maar in veel gevallen worden daarbij nieuwe eisen gesteld aan het vetgehalte, de hygiëne en dergelijke voorwaarden.

Raymond is daar zo boos over, dat hij namens de NFU oproept tot actie. "We hebben lang en hard gevochten voor verbeteringen in de melkcontracten om het evenwicht in de machtsverhoudingen meer naar de boeren te verschuiven. Het is gewoonweg niet te accepteren dat de sleutelvoorwaarden worden veranderd zonder overleg en overeenstemming of zonder boeren de mogelijkheid te bieden hun contract zonder opzegtermijn te beëindigen. Zoals de zaken er nu voor staan, hebben de boeren geen mogelijkheden om te protesteren en kunnen ze ook niet naar een andere melkkoper gaan. Deze praktijken staan bekend als ‘kopersdiscretie’ maar ik noem het gewoon oneerlijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.