Rundveehouderij

Nieuws 225 x bekeken

Hoge klauw levert langere levensduur op

Calgary – De achterklauwhoogte is gerelateerd aan de vetlaag in de hiel. Dat is aangetoond door onderzoek van de Universiteit van Calgary.

Koeien met een conditiescore boven de 2,5 hebben een voldoende dikke vetlaag rond in de hiel. Dit heeft een positieve relatie met het voorkomen van kreupelheid en ook met levensduur. Gegevens van klauwbekappers en het Canadese stamboek tonen ook aan dat koeien met een hogere achterklauw minder klauwproblemen hebben.

De Canadese wetenschappers vonden een iets sterker verband tussen achterklauwhoogte en levensduur dan tussen klauwhoek en levensduur.

In Nederland wordt de klauwhoek beoordeeld omdat een grotere klauwhoek een langere levensduur voorspeld. De klauwhoek wordt aan de voorkant van de klauw gescoord en is de hoek van klauw en grond. Volgens Gerben de Jong van het Animal Evaluation Unit van CRV is ooit voor klauwhoek gekozen omdat het eenvoudig te beoordelen is. De erfelijkheid van klauwhoek en achterklauwhoogte zijn helaas maar zwak en ongeveer gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.