Rundveehouderij

Nieuws 181 x bekeken

Glanbia investeert 200 miljoen in ingrediëntenbusiness

Kilkenny – De Ierse kaasmaker Glanbia wil in 2012 tussen de 150 en 200 miljoen euro uitgeven aan overnames. Het geld wordt vooral geïnvesteerd in Amerikaanse en Europese bedrijven die de ingrediëntenbusiness van Glanbia kunnen versterken.

Dat heeft directeur John Moloney bekendgemaakt tegenover persbureau Bloomberg.

Glanbia produceert primair kazen. Het is de grootste producent van cheddar-kaas in de VS, waar het bedrijf een grote leverancier is van McDonald’s. De wei die bij het kaasmaken overblijft wordt door Glanbia verwerkt in bijvoorbeeld voedzame dranken en proteïne-repen voor atleten.

De marges op deze producten zijn fors hoger dan bij de traditionele zuivelactiviteiten die Glanbia ontplooit. Daarom nam het bedrijf begin dit jaar het vanuit de Amerikaanse staat Florida opererende Bio-engineered Supplements & Nutrition over voor ongeveer 100 miljoen euro.

De strategische keuze van Glanbia komt overeen met die van de Ierse collega’s van de Irish Dairy Board, die vorige week bekendmaakten een kleine 13 miljoen euro te investeren in een nieuwe Engelse fabriek voor zuivelingrediënten. FrieslandCampina vermarkt ook ingrediënten, zij het met name richting producenten van babyvoeding.

Glanbia verwerkt naar eigen zeggen 1,8 miljard liter Ierse melk, waarvan 80 procent wordt geëxporteerd. Volgens Moloney zal het bedrijf voor 2020 de melkproductie met 40 tot 50 procent opvoeren wanneer het melkquotum in 2013 wordt opgeheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.