Rundveehouderij

Nieuws

'Geleidelijker overgang naar nieuw EU-beleid'

Den Haag/Veulen – Een inkomenstoeslag die terugvalt van gemiddeld ruim 500 euro nu naar 300 euro basispremie straks. Dat is voor de melkveehouderij de belangrijkste verandering bij ongewijzigd doorvoeren van het voorstel van Eurocommissaris Ciolos.

Het maakt echter wel heel veel uit of die overgang ineens komt, of dat de landbouw gebruik kan maken van een lange overgangsperiode.
Vooral voor de bedrijven met een hoge premie per hectare dreigt een korte overgangsperiode naar een lage basispremie bedreigend zijn.

Dit constateren zowel LTO Nederland als de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Bij beide organisaties leven ook nog veel vragen over 30 procent vergroeningstoeslag die boeren kunnen verdienen. Vanuit de Commissie wordt de indruk gegeven dat, als boeren niet voldoen aan de eisen om die extra toeslag te ontvangen, ook de basispremie in gevaar komt. Daar zitten de Nederlandse melkveehouderij-organisaties niet op te wachten. De basispremie moet een gegeven zijn, vinden ze. Het vergroeningsdeel moet erbij zijn te verdienen.

Het niet meer mogen scheuren van blijvend grasland en de 3 verplichte teelten bij akkerbouwmatige landbouw (mais) plus de braakverplichting van 7 procent zijn onverteerbaar. De NMV vindt de voorstellen van Ciolos ook teleurstellend omdat de liberale koers erin wordt voortgezet.

De Europese zuivelhandel roept Ciolos op om bij zijn plannen ook de Europese concurrentiekracht ten opzichte van andere werelddelen goed in de gaten te houden.

De NZO wil meer begrip van Ciolos voor nationale omstandigheden en verduurzaming.

Of registreer je om te kunnen reageren.