Rundveehouderij

Nieuws 287 x bekeken

Gebruik pijnstillers groeit

Deventer – Behandel Koeien met ernstige mastitis met antibiotica in combinatie met pijnbestrijding. Dat advies wordt steeds vaker gegeven en ook opgevolgd.

Richard Olde Riekerink, uiergezondheidsspecialist bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, en Otlis Sampimon van Pfizer Animal Health, schatten dat zo’n 60 procent van de veehouders nu af en toe pijnbestrijding toepast. In 40 procent van de gevallen is dat bij mastitis. Olde Riekerink vindt de ontwikkeling naar meer gebruik van pijnstillers wenselijk: ”Ten eerste verlaagt het de kans op afvoer en ten tweede is het ook veel diervriendelijker.”

De verwachting is dat pijnbestrijding nog verder ingeburgerd raakt. Want per 2012 is een bedrijfsgezondheidsplan, met daarin een behandelplan uiergezondheid, verplicht.

In de gangbare veehouderij worden koeien met een ernstige klinische mastitis behandeld met antibiotica. De laatste jaren gebeurt dat vaker met ondersteuning van pijnbestrijding. Boeren zijn zich daar meer bewust van; inmiddels is op ongeveer de helft van de bedrijven pijnstilling standaard in het behandelplan opgenomen. Dat is mede het resultaat van het UGCN, dat al jaren ijvert voor een behandelplan waarin het toepassen van pijnbestrijding protocollair is vastgelegd, in overleg met de eigen dierenarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.