Rundveehouderij

Nieuws 184 x bekeken

Fonterra-veiling boekt lichte plus

Auckland – De 54e editie van de internetveiling voor zuivel van Fonterra resulteerde vandaag in een licht hogere gemiddelde opbrengst ten opzichte van de veiling op 4 oktober. De index steeg 1,6 procent.

De hogere opbrengst kwam vooral voor rekening van de prijsstijgingen voor melkpoeders. Vollemelkpoeder ging vooral voor de leveringen in december en het vroege voorjaar omhoog. Gemiddeld is er per ton $ 3.503 voor betaald (2.561 euro) ofwel een plus van bijna 6 procent.

Mager melkpoeder bracht $ 3.292 op (2.407 euro) ofwel een stijging van ruim 3 procent. Boterolie zakte weer iets verder weg, met $ 58 naar $ 3.645 (2.665 euro) per ton.

De in kleinere volumes verhandelde producten cheddar, rennet caseïne en melkeiwitconcentraat zakten 8,4 procent, 14 procent en 6,4 procent in opbrengst.

Voor de partijen op de Europese markt was er ditmaal geen voordeel van de valutakoersen. Integendeel, de voor export vanuit de EU gunstige waardestijging van de dollar à drie eurocent ten tijde van de vorige veiling is in veertien dagen tijd nagenoeg geheel ingeleverd.

De negatieve invloed op de boterolieprijs komt daardoor in de EU harder aan (minus 5 procent) en de plus in de melkpoederprijzen zijn in de praktijk nauwelijks van betekenis.

Of registreer je om te kunnen reageren.