Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra: melkprijs gaat sneller dalen dan verwacht

Auckland - Fonterra heeft haar melkprijsverwachting voor komend seizoen met 7 procent verlaagd.

Dat melden diverse Nieuw-Zeelandse media. Werelds grootste zuivelexporteur wijt de prijsdaling aan de hoge koers van de Nieuw-Zeelandse dollar en zwakkere zuivelprijzen op de wereldmarkt.
Bestuursvoorzitter Henry van der Heyden verklaart tegenover de New Zealand Herald dat de daling van de prijzen op de wereldmarkt terug te zien zijn in het online handelsplatform van de zuivelonderneming. Sinds begin mei zijn de prijzen gemiddeld met 16 procent gedaald. Hij geeft aan dat Fonterra er vanuit ging dat de prijzen zouden dalen, na de recorduitbetaling in 2011. Hoge prijzen hebben volgens hem geleid tot meer aanbod op de wereldmarkt, en een afgenomen vraag.

De verwachte melkprijs van Fonterra voor het seizoen 2011/2012 ligt nu rond de 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 30 cent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit). In september ging de zuivelonderneming nog uit van een melkprijs van rond 7,20 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 32 eurocent). Volgens persbureau Reuters kost de verlaging de 10.500 Fonterra-leden ruim 388 miljoen euro aan inkomsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.