Rundveehouderij

Nieuws 235 x bekeken

Europese zuivelfederatie EDA ageert tegen Deense vettax

Brussel - De Europese zuivelindustriefederatie Europaen Dairy Association (EDA) ageert tegen de door Denemarken begin deze maand ingevoerde vettax.

Volgens EDA kan deze nieuwe heffing op geen enkele manier worden gerechtvaardigd. Zij staat haaks op het principe van het vrije handelsverkeer in de EU, heeft in tegenstelling tot wat de Deense overheid beweert geen positief gezondheidseffect en treft daarenboven de huishoudens met lage inkomens harder dan de beter verdienenden, stelt algemeen secretaris Joop Kleibeuker van EDA in Brussel vast.

”De tax vergroot de administratieve lasten van zowel de Deense als buitenlandse bedrijven en zorgt voor ongelijkheid tussen binnenlandse en geïmporteerde producten. Dit als gevolg van verschillen in de heffing die afhankelijk is van het gehalte aan verzadigd vet in voeding of van de hoeveelheid bij de bereiding gebruikte verzadigde vet als de voedingsproducten in Denemarken worden geproduceerd. Hierdoor krijg je een onbalans in de interne markt en dat zou op Europees niveau moeten worden besproken,” zegt Kleikeuker.

Of registreer je om te kunnen reageren.