Rundveehouderij

Nieuws 333 x bekeken

'EU-zuivelexport neemt volgend jaar fors toe'

Brussel – De zuivelexport vanuit de EU neemt toe van 225.000 ton in 2011 naar 260.000 ton in 2012. Sinds 2010 is de export meer dan 25 procent toegenomen.

Dat blijkt uit een analyse van Amerikaanse landbouwattaché in de EU, die optimistischer is dan de Europese Commissie. De melkproductie neemt in de EU volgens de rapporteurs toe van 141,8 miljoen ton tot 142,9 miljoen ton.

De extra productie van 2011 wordt volgens de rapporteurs geabsorbeerd door kaasmakers in vooral Nederland, Frankrijk en Duitsland. Europese merkkaas lijkt van de zuivelproducten het best gepositioneerd voor de export in 2012. Japan en Rusland blijven belangrijke bestemmingen maar China is ook van steeds groter belang. Vrijwel alle kaas in Chinese supermarkten is geïmporteerd.

De consumptie van zuivel en dan met name kaas in de EU neemt licht toe, aldus het rapport, met toenemende exportkansen. De melkveehouderij heeft daarom geen reden de productie terug te schroeven. Dat de productiestijging afneemt, ligt volgens de attaché’s aan de onduidelijke vooruitzichten op de langere termijn. Frankrijk heeft het melkquotum al bijna volgemolken. Dit land zal de komende paar maanden mogelijk minder melk produceren.

De EU blijft een kleine importeur van zuivelproducten. De rapporteurs denken dat de melkprijs in de EU nog stijgt in het laatste kwartaal, ondanks afnemende economische groei. De prijzen nemen daarna mogelijk wat af maar blijven in historisch perspectief hoog, aldus het rapport. De EU-export van melkpoeder kan in 2012 onder druk komen door concurrentie uit Oceanië.Of registreer je om te kunnen reageren.