Rundveehouderij

Nieuws 159 x bekeken

EMB heeft geen vertrouwen in landbouwraad

Ingen – De Europese landbouwraad negeert de bedreiging van het voortbestaan van melkveehouders. Dat meldt de European Milk Board (EMB) naar aanleiding van een schriftelijke rapportage van de Landbouwraad.

Volgens EMB-voorzitter Romuald Schaber is het onbegrijpelijk dat de raad stappen vooruit op de zuivelmarkt verspert. Momenteel voeren het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese raad van landbouwministers onderhandelingsgesprekken over het zogenoemde Melkpakket.

De EMB concludeert op basis van de rapportage dat de ministers de voorstellen die het Europees Parlement heeft ingebracht worden genegeerd. Zo zou de verplichting tot het afsluiten van contracten tussen producenten en melkfabrieken worden tegengehouden.

De landbouwraad zou willen dat ieder land zelf beslist of hij de contracten verplicht invoert. Ook zou de zogenoemde monitoringscommissie niet worden opgenomen in de definitieve Melkmarkt-verordening. ”Alleen door een monitoringscommissie kan na afloop van de quotering worden verhinderd dat in de EU schadelijke overschotten worden geproduceerd”, aldus Schaber.

Of registreer je om te kunnen reageren.