Rundveehouderij

Nieuws

Deltamilk biedt DOC alternatief voor DMK

Bleskensgraaf – De jonge Nederlandse coöperatie Deltamilk biedt de leden van DOC een alternatief voor het Duitse DMK. Dit kondigt het bestuur van Deltamilk aan in een persbericht.

Het zegt de leden van DOC structureel minimaal 1 cent per kilo melk meer te kunnen bieden dan DMK.

Bestuursvoorzitter Teunis Sterk heeft voorzitter Arjan Schimmel van DOC zaterdag persoonlijk ingelicht over het alternatieve voorstel. Schimmel heeft in eerste instantie afwijzend gereageerd, stelt Sterk. Hij verwees naar het inmiddels lopende traject met DMK. Schimmel zegt in een reactie tegenover agd.media inhoudelijk van niets te weten en verwijst naar directeur Jannes Oosterveld. Die zegt ”heel iets” te weten over het voorstel van DeltaMilk, maar kan pas later met een nadere reactie komen.

Het tegenvoorstel van Deltamilk arriveert op de valreep bij de leden van DOC Kaas. Op 3 november moeten de leden van DOC zich uitspreken over een fusie met DMK. Dat Deltamilk zo laat komt, is geen kwestie van strategie, zegt voorzitter Sterk. ”Ook wij hoorden pas op het moment van de officiële bekendmaking over de voorgenomen fusie van DOC met DMK. Daarna zijn wij aan het denken geslagen, wat resulteerde in het huidige voorstel. Wij vinden een Nederlandse optie zeker het overwegen waard.”

DeltaMilk doet het tegenvoorstel om diverse redenen, zegt Sterk. ”Een fusie van DOC met DMK is slecht voor de Nederlandse zuivel als geheel. Het zet de reputatie van onze kazen bijvoorbeeld onder druk, net nu we bezig zijn met het neerzetten van beschermde ’merken’ als Gouda Holland en dergelijke. Daarbij is de kans groot dat, als DOC bij DMK zit, de uitbetaalprijzen daar dalen. Dat heeft ook weer een drukkend effect op de GIM-prijs (het gewogen gemiddelde van de melkprijzen waarop zowel FrieslandCampina als DeltaMilk zich op baseren), waardoor alle boeren in Nederland minder gaan beuren voor hun melk.”

Volgens Deltamilk betaalde DMK de laatste jaren structureel ruim 2 cent per kilo minder voor de melk dan FrieslandCampina en betaalt DMK dit jaar gemiddeld 1,2 cent minder dan DOC. Dit bedrag is precies het bedrag aan compensatie dat DOC zal krijgen bij een fusie met DMK, als dan de melkprijs achterblijft. Deltamilk kan die 1,2 cent ook bieden, maar dan structureel, en waarschijnlijk nog meer, aldus Sterk. Dat zowel Deltamilk als DOC vooral actief zijn in de kaas, ziet hij niet als een probleem. ”Wij hebben een heel ander business-model en zien juist kansen, terwijl de directie van DOC bang is geworden van de kaas.”

 Voorzitter Cees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij noemt het voorstel van DeltaMilk in een eerste reactie ”wel heel bijzonder". Hij vindt het in de eerste plaats een zaak van het bestuur en de directie van DOC om te reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.