Rundveehouderij

Nieuws

Curator Lyempf wil Grieks bezit Karageorgis veilen

Zwolle – Drie Griekse fabrieken voor de productie van olijfeiwitten worden mogelijk geveild om de vorderingen op het begin dit jaar failliet gegane Lyempf te betalen. Dit meldt curator Dignus Meulenberg in zijn tweede verslag over het faillissement van Lyempf.

De curator heeft twee van de drie fabrieken bezocht. Deze staan in de buurt van Sparta, terwijl een derde op Kreta staat. Voor de bouw hiervan is 4 miljoen euro uit de kas van Lyempf onttrokken, naast een investering ter hoogte van 25 miljoen euro voor licenties op het productieprocedé.
Ook is in Griekenland gesproken met voormalig directeur John Karageorgis. Onderzocht wordt of tegen hem een claim kanworden ingediend wegens wanbestuur.

Na afwikkeling van een deel van de vorderingen op Lyempf, blijven er nog preferente claims staan van de fiscus, van het UWV en van ex-werknemers. De hoogte hiervan is nog niet precies bekend, omdat onder meer het UWV nog geen claim heeft ingediend. De fiscus heeft echter bijna 6 ton aan claims neergelegd. Concurrente schuldeisers (372 stuks) hebben voor ruim 44 miljoen euro aan vorderingen ingediend. Tot slot is er nog een crediteur met een achtergestelde vordering ter waarde van ruim 6,7 miljoen euro.

Meulenberg geeft aan dat hij nog bepaald geen zicht heeft op de vraag wanneer het faillissement kan worden afgewikkeld. Dat is mede omdat nog diverse juridische kwesties met mogelijk daaruit voortvloeiende claims moeten worden uitgezocht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.