Rundveehouderij

Nieuws

Ciolos wil deel zuivelsteun kwijt en introduceert nieuwe instrumenten

Brussel – Afschaffing van de verwerkingssteun voor melkpoeder in veevoer en introductie van de mogelijkheid van particuliere opslag voor magere melkpoeder. Dat zijn op het eerste gezicht een paar van de meest opvallende zuivelvoorstellen uit het hervormingspakket van landbouwcommissaris Ciolos.

Nog een belangrijk voorstel is het plan om de particuliere opslag voor boter niet meer automatisch open te stellen. Tegen het laatste voorstel is er veel verzet van de zuivelindustrie en handel. Zij profiteren van de p.o.-regeling voor boter door overtollige boter in het voorjaar op te slaan met Europese steun, en die boter tegen de Kerstdagen weer op de markt te brengen. De regeling stabiliseert volgens hen de zuivelmarkt en kost de commissie zo’n 14 miljoen euro per jaar.

De voorgestelde afschaffing van de verwerkingssteun voor mager melkpoeder in veevoer lijkt weinig praktisch effect te hebben, omdat de Europese Commissie dergelijke steun voor het laatst in 2006 heeft gegeven. De behoefte aan deze steun is feitelijk verdwenen.

Het openstellen van de p.o.-regeling voor magere melkpoeder geeft de commissie een extra instrument in handen om de zuivelmarkt te ondersteunen in tijden van crisis. De bestaande interventieregelingen voor boter en magere melkpoeder blijven bestaan. Wanneer dat nodig is, kan de Commissie in eerste instantie 30.000 ton boter en 109.000 ton melkpoeder inkopen tegen vaste prijzen. Is meer interventie nodig om een bodem in de markt te leggen, dan zal de commissie vervolgens boter en melkpoeder opkopen bij inschrijving. De opgekochte voorraden worden later teruggezet op de markt of, als dat niet lukt, eventueel met subsidie geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.