Rundveehouderij

Nieuws

Britse melkproductie zakt sneller in

Londen – De daling van de Britse melkproductie in september is met 5,9 procent sterker dan in voorafgaande jaren.

Dat komt door de sterkere terugloop van het aantal melkkoeien. Zo werden in september weer 8.000 zoogkoeien geslacht, dat is 3.000 meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het zuivelschap DairyCo. De melkproductie in Groot-Brittannië kwam afgelopen maand uit op 1,04 miljard liter, dat is 65 miljoen liter minder dan in augustus. ‘’Hoewel een daling seizoenmatig te verwachten is, was het wel sterker dan in de afgelopen jaren,’’ stelt DairyCo. Dat boeren meer koeien laten slachten, heeft volgens het schap vooral te maken met de hoge veeprijzen van dit moment. ‘’In combinatie met de nog altijd hoge voerkosten heeft dat veel veehouders er toe aan gezet hun minder productieve dieren naar de slacht te brengen en zo met het oog op de komende winter kosten te besparen.’’

Over het lopende melkjaar gezien komt de melkproductie voor heel Groot-Brittannië nog altijd 0,8 procent hoger uit. Dat is vooral te danken aan een bijna 5 procent hogere melkplas in Noord-Ierland. ‘’Dat is verrassend omdat de melkprijzen in Noord-Ierland in vier van de afgelopen vijf maanden lager lag dan het Britse gemiddelde. De hogere productie is daarom waarschijnlijk meer toe te schrijven aan het uitstekende gras dan aan hoge prijzen.’’ Donderdag bleef de notering op de toonaangevende Noord-Ierse melkveiling van United Dairy Farmers voor de vierde achtereenvolgende maand steken op omgerekend 33,7 cent per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.