Rundveehouderij

Nieuws 312 x bekeken

Botulisme in Duitsland nog niet bevestigd

Berlijn – De term ’chronisch botulisme’ voor de rundveeziekte die in de Duitse melkveehouderij om zich heen grijpt, is misleidend omdat niet bewezen is dat het om botulisme gaat. Een relatie met de bacterie clostridium is namelijk niet aangetoond. Dat heeft het landbouwministerie in Berlijn meegedeeld.

Evenmin is aangetoond dat het een zogenoemde factorenziekte zou kunnen zijn.Volgens het ministerie is het daarom beter om te spreken van een ziektebeeld met ongespecificeerde symptomen. Deze symptomen zijn ernstige verzwakking en sterke vermagering.

Het ministerie ontkent tevens dat al is bewezen dat ook mensen, met name veehouders, door de ziekte zijn getroffen. ”Van wetenschappelijke zijde is gerapporteerd dat de tot dusver gestelde diagnoses alleen op basis van de klinische symptomen zijn gesteld. Er is geen bewijs daarvoor gevonden in laboratoriumtests. ” Opvallend is het wel dat de ziekte zich nog niet buiten Duitsland heeft voorgedaan.

Hoeveel bedrijven en/of boeren zijn getroffen is in onderzoek bij het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Een schatting van deskundigen gaat in de richting van 2000 bedrijven, zo bleek eerder deze week uit het ZDF-programma Frontal21.

Dat de ziekte via de voedselketen ook bij de consument belandt is normaal gesproken uitgesloten, meent het ministerie verder. Zieke runderen mogen niet worden niet verwerkt en alle melk wordt uitvoerig getest en behandeld voordat deze mag worden verkocht, aldus het ministerie. Het baseert zich daarbij op de visie van Bundesinstitut für Risikobewertung

Of registreer je om te kunnen reageren.