Rundveehouderij

Nieuws 223 x bekeken

Blauwtong op rundveebedrijf in Spanje

Plasencia – In de provincie Cáceres in Spanje is blauwtong bij runderen vastgesteld. Het is het eerste geval van de ziekte dit jaar in Spanje.

Dit meldt het referentielaboratorium in Algete. Het virus van serotype 1 is gevonden op een rundveebedrijf in een niet-gevaccineerd deel van Spanje: Plasencia (Cáceres). Dit deel van het land is onderdeel van het nationale blauwtongmonitoringprogramma.

Het virus is bij tien runderen gedetecteerd. Het is het eerste nieuwe geval sinds de uitbraak in 2010 toen 91 uitbraken werden gesignaleerd. Bij 80 uitbraken ging het om serotype 1, bij tien betrof het serotype 10 en een uitbraak was het serotype 8 virus.

De Spaanse autoriteiten hebben de blauwtongcontrole in het gebied aangescherpt. Het gaat om verhoogde controle, hygiëne maatregelen, insectenwerende maatregelen en aanbevolen vaccinatie van gevoelige dieren.

Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers. De ziekte wordt veroorzaakt door het orbivirus. Bepaalde insectensoorten (knutten of culicoides) brengen dit virus over door eerst een besmette en later een onbesmette herkauwer te steken. Herkauwers kunnen elkaar onderling niet besmetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.