Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Bennevelder boer topmelker van Nederland

Benneveld – Bijna 4.700 kilo boven het Nederlandse gemiddelde produceren de koeien van de topmelker van Nederland.

Melkveehouder Thie Schiphouwer (57) is door fokkerij-organisatie CRV aangewezen als boer met de hoogstproducerende koeien van Nederland.

Schiphouwers koeien zitten op een gemiddelde van 13.182 kilo per jaar, terwijl het Nederlandse gemiddelde vorig jaar rond de 8.300 kilo per koe schommelde.

De veehouder uit Benneveld (nabij Coevorden) heeft met 34 melkkoeien een relatief kleine veestapel, maar hij kan er met zijn vrouw prima van leven, zegt hij. Er zijn geen opvolgers.

Om een jaargemiddelde van ruim 13.000 kilo per koe te behalen voert Schiphouwer naar eigen zeggen geen bijzondere trucs uit. Hij is een overtuigd beweider. De dieren gaan maximaal naar buiten, ook ’s nachts. ”Je hebt het krachtvoer in het land zitten,” zegt hij. Naast kuil en brok krijgen de koeien ’s zomers mais erbij, maar geen bijproducten. Vermijden van stress vindt hij ook belangrijk.

Het jongvee krijgt nooit mais. Alleen kuil en gras. Schiphouwer is heel precies op zijn jongvee. Dat is een essentieel voor later, weet hij. Kalveren krijgen ook extra kunstmelk. Hij heeft wel altijd gefokt op extra productie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hieruit blijkt maar weer dat weidegang goed is voor de koe en de boer !

Of registreer je om te kunnen reageren.