Rundveehouderij

Nieuws 211 x bekeken 2 reacties

Aanvraag blauwtong-vrije status pas in voorjaar 2012

Den Haag – De Nederlandse overheid wacht in ieder geval met het aanvragen van de blauwtongvrije-status tot het voorjaar van 2012. Dat bevestigt een woordvoerder van het landbouwministerie.

Het sluiten van bilaterale akkoorden met landen als Duitsland en België om de belangen van de kalversector veilig te stellen, blijkt erg complex. Gezien de termijn waarop genoemde landen naar verwachting zelf de blauwtongvrije status aanvragen, in het voorjaar van 2012, heeft Nederland besloten de aanvraag van de blauwtongvrije status tot die tijd op te schorten.

Jaarlijks importeert Nederland ruim 800.000 kalveren, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland afkomstig is. Een blauwtongtest kost in Nederland ongeveer 35 euro per dier. De financiële gevolgen van een blauwtongvrije-status zouden voor de kalverhandel groot zijn. Vee-exporteurs ondervinden echter nu de nadelige financiële gevolgen van het niet aanvragen van de blauwtongvrije-status.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B van Eikema Hommes

  Wat een cynisme!
  Wat als er in het voorjaar zich een uitbraak in bv Duitsland voordoet of elders?Dit nog terloops opgemerkt.
  De gezondheidsstatus laten afhangen van één tak in de agrarische sector,die al sinds de uitbraak alleen maar geprofiteerd heeft van vele BT regelingen en voorschriften,bevoordelen is een vorm van slecht bestuur.
  De sector die zelf van de Engelse markt afscheid neemt die in grote aantallen de markt kon voorzien van goede kwaliteit kalveren,onder het mom van TB en wel Ierse kalveren met dezelfde problematiek toelaat,moet niet ach en wee roepen als er een hogere veterinaire gezondheidsstatus voor Nederland kan worden bereikt.Import van vee uit Oost Europa brengt zeker ook gezondheidsrisiko's mee. Wat een arrogantie om zo met je nationale gondheidsstatus om te gaan.Ik zou er nog mee kunnen leven als Henk Bleeker zich sterk maakt om met name een regeling te treffen met name het VK om bilateraal de zaak te klaren dat Vee exporteurs geen BT belemmeringen en kosten hebben om hun afnemers te daar te bedienen.
  Het is betreurenswaardig dat Vee exporteurs op deze wijze gediscrimineerd worden,die veel lof verdienen voor het op de kaart zetten van Nederlands Fokvee in de wereld.
  Graag een andere aanpak Henk!


 • no-profile-image

  Het is verbijsterend, door een grote inspanning en investering door de hele veehouderij sector is Nederland al een jaar vrij van BT, in plaats van die status te beschermen voor nieuwe infecties laat het Ministerie en LTO het gewoon lopen!
  Het risico nemend dat er een ongecontroleerd besmet dier binnen komt.
  De BT test in Duitsland kost minder dan € 10.00,het is voor mij onbegrijpenlijk waar die € 35.00 vandaan komt, steming makerij met oneigenlijke argumenten??.

  Het economische gewin van de kalver integreatie ( enkele familie's ) weegt m.i. op geen enkele wijze op tegen veterinaire risico's die de hele Nederlandse veehouderij loopt.

  het is nog maar 10 jaar geleden dat we de MKZ geimporteerd hebben met de kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.