Rundveehouderij

Nieuws 229 x bekeken

Zuivelsector presenteert klimaatneutrale stal

Berlijn - De Nederlandse zuivelsector heeft een klimaatneutrale stal ontwikkeld. Het prototype werd tijdens de Grüne Woche in Berlijn gepresenteerd aan Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De stal is voorzien van zonnepanelen en biovergisters, waarmee melkveehouders energie kunnen leveren aan zuivelfabrieken of woonwijken. De natuurlijke behoeften van de koe staan centraal, zodat de koeien zoveel mogelijk buiten kunnen lopen.

“Met de klimaatneutrale stal zetten we een nieuwe stap in de verduurzaming van onze sector”, zegt Tjeerd de Groot, directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie. De NZO (zuivelindustrie) vormt samen met LTO Nederland de Duurzame Zuivelketen. Doelstelling is dat melkveebedrijven en zuivelondernemingen in 2020 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de sector alle benodigde energie zelf opwekt.

Om dat te bereiken wordt het nieuwe concept op een aantal voorbeeldbedrijven toegepast, waarna de stal verder wordt ontwikkeld voor toepassing in de brede praktijk. “Het is de bedoeling dat we de kennis en ervaring die we met deze innovatie opdoen straks op alle melkveebedrijven kunnen toepassen. Melk is de groene motor. Wij zijn als sector graag bereid om daarin te investeren; we hopen dat ook de overheid een bijdrage wil leveren”, zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. De Duurzame Zuivelketen vraagt van de overheid onder meer een bijdrage via de nieuwe Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE). Zelf investeert de zuivelsector jaarlijks 250 miljoen euro in verduurzaming.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.