Rundveehouderij

Nieuws

'Zuivelbedrijven slikken marge grotendeels op'

Parijs – De grote zuivelbedrijven weten systematisch een verhoging van de grondstofprijzen terug te halen, maar betalen nooit terug als die prijzen weer omlaag gaan.

Die ondernemingen slagen er daarbij in het grootste deel van de marge op melk en andere zuivel naar zich toe te trekken.

Die beschuldiging uit de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir na een onderzoek naar de ontwikkelingen op de zuivelmarkt. Volgens de organisatie zijn de landbouwprijzen in het eerste decennium van deze eeuw stabiel gebleven. In diezelfde tijd is een pak houdbare melk – die in Frankrijk het meest wordt verkocht – gemiddeld 17 procent duurder geworden. De marge die volgens UFC Que Choiser ”wordt verdeeld tussen de grote ondernemingen zoals Danone, Lactalis, Sodiaal en de winkelbedrijven” is daarmee toegenomen van 0,28 naar 0,38 cent per liter.

Volgens voorzitter Alain Bazot zitten vooral de grote zuivelbedrijven ’vooraan bij dit potverteren’. Zij nemen samen meer dan 70 procent van de marge voor hun rekening. UFC Que Choisir vraagt daarom de Franse regering om het nieuwe ’prijzenobservatorium’ te laten onderzoeken wat de werkelijke achtergronden voor deze inflatie van de brutomarges zijn. De organisatie wil dat er in dat kader een officiële index komt waardoor niet alleen prijsbewegingen naar boven maar ook die naar beneden worden doorberekend aan de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.