Rundveehouderij

Nieuws 165 x bekeken

Zorgzuivelindustrie over verstoring mededinging

Brussel - Over de drie recente grote zuivelhervormingsvoorstellen die de Europese Commissie eind vorig jaar presenteerde, heeft de zuivelindustrie grote zorgen. Verbindend punt is dreigende concurrentieverstoring. Dit meldt de Europese zuivelkoepel EDA.

De grootste problemen heeft de EDA met het zuivelpakket, waarin een lans wordt gebroken voor de zogenoemde producentenorganisaties (PO’s). De EDA vraagt het Europarlement en de Commissie met klem om voor deze PO’s dezelfde mededingingsregels te hanteren als ook gelden voor elke andere commerciële organisatie of bedrijf.

Daarbij pleit de EDA er ook voor om de mogelijkheid in stand te houden dat nationale kartelwaakhonden, zoals de NMA, nadere bepalingen kunnen stellen aan de omvang van PO’s. Deze mogelijkheid wordt al aangedragen in het voorstel van de Commissie, maar in Europarlement en de EU-raad gaan stemmen op om dit voorstel te schrappen. De zuivelorganisatie keert zich ook tegen het plan van verplichte contractualisering. Dit is volgens de EDA in strijd met de aard van een contractrelatie.

De EDA is ook teleurgesteld dat de Commissievoorstellen zich sterk richten op relaties binnen de zuivelketen, terwijl inspanningen om de positie van zuivelproducten in de markt te versterken worden gemist.

Inzake de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid benadrukt de EDA dat dit echt een landbouwbeleid moet blijven, met nadruk op eerlijke concurrentie en voedselzekerheid. Het Europese kwaliteitspakket tenslotte mag volgens de EDA niet verworden tot steunpakket voor herkomstmaatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.