Rundveehouderij

Nieuws 295 x bekeken

Weidegang wordt standaard bij FrieslandCampina

Amersfoort - Weidegang wordt de standaard bij leden-melkveehouders van FrieslandCampina.

Dit heeft het bestuur bekendgemaakt. "Onze onderneming FrieslandCampina en melkveehouders zelf ervaren dat weidegang van groot belang is voor de beeldvorming en acceptatie van het product melk en van de melkveehouderij als sector," zegt voorzitter Cees Wantenaar in een intern bericht. Woensdag wil de coöperatie de stap verder toelichten. "Hoe leden op hun bedrijf die bijdrage kunnen leveren en hoe er ook verschillen kunnen zijn in bijdragen die leden leveren, daarover gaan we nu in gesprek met de leden," aldus Wantenaar.

"Weidegang wordt in ieder geval minder vrijblijvend dan het was. Zo'n 80 procent van onze leden past weidegang toe, maar we zien dat dit percentage onder druk staat. Om het huidige percentage weidegang te kunnen handhaven, is een verandering nodig. Niet alleen bij onszelf, maar bijvoorbeeld ook bij overheden, want weidegang staat bijvoorbeeld haaks op sommige doelstellingen inzake milieu en klimaat."

Ook in bredere zin krijgt duurzaamheid meer aandacht bij FrieslandCampina. Veel leden-melkveehouders zijn al actief met duurzame bedrijfsvoering. Het bestuur van FrieslandCampina wil nu echter dat álle leden-melkveehouders doelgericht met duurzaamheid aan de slag gaan en dat de prestaties van alle leden inzichtelijk worden.

Vandaag is een gespreksronde met de leden gestart over hoe er concreet invulling kan worden gegeven aan de verduurzaming. Tot en met vrijdag 25 februari zijn er meer dan 100 workshops, waarin melkveehouders mee kunnen denken over de invulling van duurzaamheid of praktische ideeën kunnen opdoen over energiebesparing of energieproductie op hun eigen bedrijf. Er zijn al meer dan 4.500 aanmeldingen binnen. De bijeenkomsten vinden plaats verspreid over het hele werkgebied van de coöperatie in Nederland, Duitsland en België.

Op basis van de ideeën van de veehouders, waar FrieslandCampina in januari en februari mee praat over het duurzaamheidsconcept, wordt in het voorjaar een prototype ontwikkeld, dat in de zomer in de praktijk getest gaat worden. Aan het einde van de zomer komt het bestuur met de uitgewerkte voorstellen voor de eerste fase van het duurzaamheidsconcept, dat per 1 januari 2012 van kracht wordt. Die eerste fase wordt in het najaar van 2011 met de leden van de coöperatie besproken. Daarna vindt de besluitvorming plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.