Rundveehouderij

Nieuws

Wales ruimt minder koeien om rundertb

Cardiff – In Wales zijn afgelopen jaar 6.587 runderen geruimd wegens besmetting met rundertb. Dat is ruim een kwart minder dan de 9.146 in 2009 geruimde dieren.

Het aantal nieuwe besmettingen in veestapels die eerder niet onder restrictie waren geplaatst, nam met 14 procent af.

De regionale minister voor plattelandszaken Elin Jones waarschuwt echter dat dergelijke dalingen ook eerder zijn voorgekomen, zoals in 2004 en 2006. ‘’Natuurlijk is elke verlaging in de tb-statistieken welkom maar het is voorbarig om te zeggen dat we in Wales nu een keerpunt hebben bereikt. Dit soort statistieken moet je over een langere periode bezien om een werkelijke trend waar te kunnen nemen.’’

Jones benadrukt daarom dat de maatregelen die de Welsh regering eerder heeft genomen strikt gehandhaafd blijven. ‘’Het is veel te vroeg om de zeggen wat strikte controles in veestapels, het toegenomen testen en de zero-tolerantie als men niet aan de regels voldoet werkelijk voor effect hebben. We denken dat het allemaal positief is maar het is duidelijk dat we de ziekte nooit helemaal zullen uitroeien zolang er nog een reservoir aan besmettingen bestaat in de betrokken gebieden.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.