Rundveehouderij

Nieuws

Veestapel ernstig verwaarloosd

Den Haag – Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben in de provincie Groningen een ernstig geval van dierenverwaarlozing ontdekt.

Bij een veehouderij troffen zij een groot aantal zieke kalveren aan. Meer dan tien kalveren waren zo ziek dat ze moesten worden afgemaakt. In de stal en daarbuiten lagen 73 kadavers. Dat maakte de VWA donderdag bekend.

De controleurs hebben honderd runderen, waaronder zeventig kalveren in bewaring genomen. De eigenaar deed afstand van nog eens 140 dieren waarvan het welzijn niet in orde was.

De controle van de melkveehouderij annex kalverbedrijf had woensdag plaats. Vorig jaar was er ook al sprake van verwaarlozing. De veehouder moest een verbeterplan uitvoeren en volgens de VWA leek het er op dat de situatie was verbeterd.

Controleurs en de dierenarts van de VWA constateerden woensdag een groot aantal kreupele dieren en ”natte verblijfplaatsen die niet schoon van mest waren”. In samenspraak met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn de dieren dezelfde dag uit het bedrijf gehaald. Ze zijn ondergebracht op verschillende adressen waar de runderen medische zorg en voeding krijgen.

Van 250 dieren was het welzijn wel in orde; die zijn op de veehouderij gebleven, aldus de VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.