Rundveehouderij

Nieuws 740 x bekeken 4 reacties

Veel water nodig voor rundvleesproductie

Enschede – Voor de productie van vlees en andere dierlijke producten, zoals eieren en zuivel, is vele malen meer water nodig dan voor de productie van plantaardige producten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Het Twente Water Centre, onderdeel van Universiteit Twente, heeft zich gespecialiseerd in het berekenen van de watervoerafdruk van producten en productiemethoden. De watervoetafdruk van dierlijke producten is vele malen groter dan de watervoetafdruk van plantaardige producten.

Bij de berekening is het benodigde water voor de groei van veevoer meegerekend.

Voor de productie van een kilo rundvlees is volgens de onderzoekers 15.000 liter water nodig, voor een kilo varkensvlees 6000 liter en voor een kilo kip 4300 liter. Voor een kilo peulvruchten is 4000 liter water nodig. Een kilo sojabonen verbruikt 2100 liter. Per gram eiwit heeft vlees een 1,5 tot 6 keer grotere watervoetafdruk dan peulvruchten.

Er is wereldwijd een sterke toename van consumptie van dierlijke producten. In combinatie met de groeiende wereldbevolking doet dat volgens de onderzoekers een aanslag op de zoetwatervoorraad. Slechts 3 procent van al het wat er op aarde is zoet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hebben ze wel een onderzoek gedaan naar de benodigde hoeveelheid water per kilo vlees produktie. Maar ze gaan op 2 punten nogal nat. Namelijk 1 het onderzoek is gebaseerd op berekeningen, zodat we via het meten is weten onderzoek het juiste water behoefte missen. 2 waar is al dat water gebleven? Zal het maar eventjes duidelijk maken met een voorbeeld: volgens onderzoek zou er voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig zijn, hebben ze berekend volgens onderzoek, daar horen 2 vragen bij namelijk 1 hoe komen ze er bij dat er voor een kilo runvlees 15.000 liter water nodig is? 2 waar is al dat water gebleven?

 • no-profile-image

  Laten we nou zowat in het water verzuipen, En wat we gebruiken word honderd procent gezuiverd, 70 procent van de aarde staat onder water, Hoeveel stijgt het water als er geen water meer gebruikt word ? . universiteit twente wat wil je hier mee zeggen??? . Geen wonder dat jullie met zulke reken meesters geld te kort komen.

 • no-profile-image

  geertje

  Waardeloze kreten door vegetariers gedaan?Links gelul,dwz hoe dwing ik rechts met leugens dat ze ook gras eten!Er is nog geen liter water van de aarde verdwenen sinds 4,5 miljard jaar!

 • no-profile-image

  Volgens mij lijden ze in Twente aan Watermerkziekte! En Hamstra, jij heb een waterhoofd! Zandstra jij bent een Zultkop, want die 15000 liter water per kilo sudderlappen is vanzelf nodig om gras, snaaimais, soja etc te laten groeien en dat water blijft vanzelf in de ecologische kringloop aanwezig. Alleen in Zultkoppen en Waterhoofden wordt bar veel water tijdelijk aan dat systeem onttrokken. Maar alles is vanzelf tijdelijk!

Of registreer je om te kunnen reageren.