Rundveehouderij

Nieuws

VS-export groeit vooral in Azië en Midden-Oosten

Washington - De Amerikaanse zuivelsector heeft vorig jaar vooral veel meer producten verkocht naar Rusland, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië exclusief China.

Dit blijkt uit cijfers van de US Dairy Export Council.

De organisatie heeft nog geen cijfers tot en met december, maar wel tot en met oktober 2010. Daaruit blijkt dat Mexico de grootste koper blijft van Amerikaanse zuivel. Het nam over de eerste tien maanden van 2010 voor 678 miljoen dollar (omgerekend 525 miljoen euro) af. Dat is 26 procent meer dan gedurende de eerste tien maanden van 2009. Op de tweede plaats komt Zuidoost-Azië, exclusief China. Dat nam voor 593 miljoen dollar (460 miljoen euro) af, ofwel 158 procent meer dan in 2009. Canada en het Midden-Oosten zijn de bestemmingen nummer 3 en 4. Opmerkelijk daarbij is dat Iran ook een van de grotere afnemers van Amerikaanse zuivel is.

De sterkste exportgroei boekten de Amerikaanse exporteurs op de Russische markt. Daar verkochten ze in 2010 bijna 1500 procent meer dan in 2009. In geld uitgedrukt viel de export in 2010 echter nogal tegen. Ze bleef steken op een waarde van 81 miljoen dollar (63 miljoen euro). Die waarde had veel hoger kunnen zijn, ware het niet dat de Amerikaanse zuivelexport vorig jaar te maken kreeg met een importstop van de Russen.

In volume uitgedrukt was weipoeder in de verschillende vormen het belangrijkste exportproduct. Daarvan werd tot en met oktober ruim 370.000 ton verkocht. Magere melkpoeder was met 316.000 ton een goede tweede. Daarna volgen lactose en kaas met 222.000 en 140.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.