Rundveehouderij

Nieuws 235 x bekeken

Q-koortsvaccin aangeraden voor hartpatiënt

Den Bosch - - Belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland adviseert leden in het gebied waar de Q-koorts tot dusver de meeste slachtoffers heeft gemaakt om zich te laten inenten tegen de ziekte. Het vaccin is vanaf eind januari beschikbaar voor mensen met specifieke hart- en vaataandoeningen omdat zij een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte.

Cardioloog en hoogleraar Hans Bonnier zegt namens de belangenorganisatie dat de bijwerkingen gering zijn. De gepensioneerde arts voegt er ongevraagd aan toe dat vaccinatie veel eerder ingevoerd had kunnen en moeten worden.

Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die een ontsteking van de hartklep hebben gehad, een hartklepprothese, een aangeboren hartafwijking of een hartklepprobleem hebben. Als de Q-koortsbacterie zich bij die patiënten op de hartklep nestelt is dat levensgevaarlijk, aldus Bonnier.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in enorme hoeveelheden vrij bij abortussen van besmette geiten. Sinds 2007 werden meer dan vierduizend mensen ziek, vooral in Brabant. Vorig jaar overleden tien mensen (mede) door de ziekte.

Het vaccin Q-VAX is in Nederland nog niet getest of geregistreerd. Op basis van advies van de Gezondheidsraad is bepaald dat het vaccin niet aan gezonde mensen wordt toegediend. Geitenhouders komen als beroepsgroep dus niet in aanmerking. Cardioloog Bonnier is van oordeel dat zeker geitenhouders maar ook mensen die in de buurt van geitenbedrijven het vaccin zouden moeten kunnen krijgen.

Tot dusver hebben Nederlandse huisartsen vierhonderd hart- en vaatpatiënten aangemeld voor een vaccinatie. Het overgrote deel woont in het risicogebied dat bestaat uit zestien gemeenten in Noordoost-Brabant.

De kandidaten worden na een intakegesprek uitgenodigd voor een bloed- en huidtest bij de GGD in Den Bosch. De testen moeten uitwijzen of patiënten wel of niet besmet zijn geweest met de Q-koortsbacterie. Als een week later ook de huidtest negatief blijkt uit te vallen, worden de patiënten ingeënt.

Het bedrijf dat de vaccinatie coördineert, verwacht dat in totaal tussen de vijfhonderd en duizend mensen worden gevaccineerd.

Het aanbod voor vaccinatie is eenmalig en is volgens het RIVM zinvol tot het nieuwe lammerseizoen begint op 1 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.