Rundveehouderij

Nieuws 213 x bekeken 4 reacties

Opnieuw interesse Chinezen in melkveebedrijven Nieuw-Zeeland

Auckland – Opnieuw is een Chinees bedrijf, dit keer Shanghai Pengxin, geïnteresseerd in de aankoop van het failliete Crafar Farms.

Eerder besloot de Nieuw-Zeelandse overheid dat het Chinese bedrijf Natural Dairy, de zestien melkveebedrijven inclusief 9000 hectare niet mocht kopen. Dat meldt Bloomberg.

Shanghai Pengxin wil eind maart een aanvraag indienen bij het Overseas Investment Office (OIO). Deze overheidsdienst moet goedkeuring verlenen.

Met het nieuwe bod, volgens de verkopende partij veruit het beste bod tot nu toe, laait opnieuw de discussie op onder Nieuw-Zeelandse veehouders over landbouwgronden die in handen komen van buitenlandse partijen. Deze ontwikkeling zou een bedreiging vormen voor de Nieuw-Zeelandse industrie, aangezien zuivel goed is voor een derde deel van de totale export van Nieuw-Zeeland.

Het OIO wees de bieding van Natural Dairy onlangs nog van de hand vanwege het niet voldoen aan de zogenoemde good character-criteria. De Nieuw-Zeelandse overheid heeft afgelopen september de regels voor het aankopen van grote landbouwpercelen door buitenlandse partijen flink aangescherpt. Kopers moeten nu kunnen aantonen wat de meerwaarde van hun aankoop is voor de Nieuw-Zeelandse economie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peerke

  Stel je voor dat onze buitenlandse werknemers, straks onze bedrijven over nemen. En helaas het gebeurd al iedere dag.Kijk naar de luchtvaart, energie bedrijven, de auto industrie en wie weet nemen onze Poolse werknemers onze boeren bedrijven straks ook over.

 • no-profile-image

  Als ze slim zijn doen ze dat in eigen land. Dit land is een zinkend schip, terwijl landen als Polen volop in ontwikkeling zijn.

 • no-profile-image

  Dat is het uitvinden van het vierkante wiel in de Polski variant, Kritsche Braillelezer. Kijk om je heen en zie hoe zelfs in het landbouwkundig meest optimale land ter werled de agri-ballon aan barrels ging. Zoiets wens je toch ommers zelfs gastarbeiders niet toe?

 • no-profile-image

  Welbewust, Jan Warmenhuizen

Of registreer je om te kunnen reageren.