Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuwe technologie bij veefokkerij

Wageningen - De veefokkerij kan gebruik maken van nieuwe technologieën.

Nu steeds meer bekend wordt over de genenkaarten van landbouwhuisdieren, kunnen die gegevens worden gebruikt bij de selectie van fokdieren.

Het Wageningen Institute of Animal Sciences houdt op vrijdag 21 januari een seminar waar fokkerijdeskundigen uit Australië, België, Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten hun licht laten schijnen over de verschillende toepassingsmogelijkheden van selectie op basis van de genenkaart in de fokkerij.

Het seminar is gekoppeld aan de promotie van Sander de Roos, die heeft gekeken naar de mogelijkheden bij de melkveehouderij. Hij voorspelt dat de fokkerij veel sneller vooruitgang kan boeken, doordat genetische eigenschappen al direct bij de geboorte van een dier kunnen worden uitgelezen, ver voordat een stier of een koe gaan produceren.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hilbrand Korver

  Goedendag lezer
  Wat zou het mooi zijn als het werkelijk zo was als wat met deze techniek voorgesteld wordt door Sander de Haas en andere !
  Wat uitgelezen wordt zijn eigenschappen die naast de werkelijke genen liggen.Oorspronkelijk had ik ook veel vertrouwen in deze techniek[Als fokker van economische koeien[Jaantjes}Had ik gedacht dat de uitkomst net zo betrouwbaar was als bijvoorbeeld de test op de roodfactor bij een zwartbont dier.
  Ik weet inmiddels helaas beter.Als voorbeeld de vaars Jaantje 434De merkeruitslag gaf aan dat haar uierdiepte 2 punten lager was dan haar eigen fokwaarde.Nu zijn er 2 dochters gekeurd met een uierdiepte score van 9 en een lactatiewaarde van 125 Deze waren door deze uitslag als pink door CRV opzij gezet voor de fokkerij.Dit is 1 voorbeeld ik kan de lijst met mis schattingen op verzoek veel langer maken .
  CRV publiceert nu dat er grote verbeteringen zijn doorgevoerd,
  Hoezo was dat nodig ,2 jaar terug wist men al de erfelijke aanleg van kalfjes te bepalen op €20 nauwkeurig Dieren die toen te laag waren[ingeschat] zijn in het mesthok verdwenen Andere die te hoog ingeschat zijn ,zijn gebruikt als stiervader Waar blijft het nuchtere boerenverstand ?

Of registreer je om te kunnen reageren.