Rundveehouderij

Nieuws

Nieuw-Zeelandse zuivel levert miljarden op

Auckland – Nieuw-Zeelandse melkveehouders pompen in totaal 2,1 miljard euro terug in de nationale economie.

Dit heeft het Nieuw Zeelandse instituut voor economisch onderzoek (NZIER) berekend.

Ook is de sector goed voor 2,8 procent van het bruto binnenland product. De sector is daarmee volgens Fonterra-voorzitter Andrew Ferrier belangrijker voor de economie dan de visserij-, de bosbouw en de mijnbouwsector samen. Ook is de zuivel vele malen belangrijker dan de wijnbouw in Nieuw-Zeeland, zo blijkt.

De Nieuw-Zeelandse zuivelsector vindt het van belang om het gewicht van de melkveehouderij en zuivel voor de nationale economie beter voor het voetlicht te brengen. Onder meer vanwege de toenemende discussie over de nadelen voor het milieu van de zuivelsector en de problemen met dierenwelzijn.

De grote zuivelexporten en de bijdrage aan de Nieuw-Zeelandse handelsbalans besparen de burger en de schatkist bovendien veel geld in de vorm van uitgespaarde rente. Nieuw-Zeeland moet soms geld lenen op de internationale kapitaalmarkt en kan dit goedkoper doen door de zekerheid dat er altijd voldoende inkomsten zijn uit onder meer de zuivelexport, aldus Ferrier.

Of registreer je om te kunnen reageren.