Rundveehouderij

Nieuws 311 x bekeken

NVM: markt voor melkquotum is grillig

Nieuwegein – De markt voor melkquotum blijft zich ondanks de verwachte afschaffing in 2015 grillig verlopen. Dat constateert de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereninging van Makelaars (NVM).

De gemiddelde quotumprijs bedroeg in december 2010 € 20,30 per kilo vet. Dat is € 2,50 onder het niveau van begin 2010. Het prijsniveau loopt traditioneel tegen het einde van het quotumhandelsjaar, eind januari, iets op.

”De prijsvorming van melkquotum is vrij grillig. Je ziet dat melkveehouders ondanks de verwachte afschaffing van het quotum in 2015 toch melkquotum blijven kopen. Ze willen de bedrijfsontwikkeling door zetten en blijven daardoor melkquotum aankopen”, zegt voorzitter Harry Boertjes van de NVM.

Door nu quotum aan te kopen kunnen melkveehouders de investering nog afschrijven. ”Maar de fiscale afweging is van ondergeschikt belang ten opzichte van de bedrijfsgroei. ”Veel melkveehouders hebben nieuwe stallen en die willen ze ook benutten. Daarmee wachten ze niet tot het quotum wordt afgeschaft”, zegt Boertjes. De laatste maanden is niet alleen de vraag naar quotum toegenomen, ook het aanbod groeide.

Een prognose voor de prijsontwikkeling voor de komende periode is volgens de NVM koffiedik kijken. ”De verwachting dat de quotumprijs verder gaat dalen hebben we twee jaar geleden al uitgesproken, en tot nu toe is gebleken dat de quotumprijs niet zo ver zakt als gedacht. De verwachting voor de komende periode is dat de prijs grillig zal verlopen. Een prijsstijging tot boven het huidige niveau is niet te verwachten”, aldus Boertjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.