Rundveehouderij

Nieuws 168 x bekeken

NMV tekent convenant Gelders stikstofkader toch

Den Haag - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) ondertekent donderdag toch het stikstofkader, dat de provincie Gelderland in overleg met landbouw- en natuurorganisaties heeft opgesteld.

Wel laat de NMV in een document enkele bezwaren bijvoegen, zegt vice-voorzitter Dirk Jan Schoonman. Woensdagmiddag heeft hij een laatste overleg gevoerd met gedeputeerde Harry Keereweer.

De bezwaren richten zich met name tegen de bepaling in het kader dat melkveehouders die kiezen voor weidegang hun ammoniakuitstoot met een kwart dienen terug te dringen. Schoonman vreest dat het opstallen van melkvee in de hand werkt. Daarnaast heeft de NMV moeite met de afroming van stikstofrechten van stoppers met 70 procent. De rest komt terecht in een provinciale salderingsbank, waar de blijvers uit kunnen putten. "Zo blijft er maar weinig ruimte voor blijvende bedrijven over."

Bovendien wil de NMV de verzekering dat het provinciale stikstofkader niet gaat strijden met de landelijke stikstofaanpak (PAS), waaraan momenteel wordt gewerkt. Deze is vermoedelijk pas volgend jaar klaar. Het convenant wordt morgen, naast de provincie en de NMV, ook getekend door LTO (mede namens de NVV) en de Gelderse Milieu Federatie, namens de natuur- en milieuorganisaties.

Juristen en ecologen uitten vorige week hun twijfels bij de uitvoerbaarheid van het Gelderse stikstofkader. Ze vrezen dat dit geen standhoudt voor de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.