Rundveehouderij

Nieuws 215 x bekeken

NMV: regulering zuivelmarkt noodzakelijk

Montfoort – Regulering van de zuivelmarkt is en blijft noodzakelijk. Dat is de boodschap van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) tijdens het symposium Zuivelbeleid met toekomst gehouden op dinsdag 18 januari in Montfoort.

”De EU voldoet met het huidige beleid niet aan haar eigen verdragen”, zegt NMV-voorzitter Hans Geurts. Deze verdragen moeten volgens de bond als uitgangspunt worden genomen bij het bepalen van het toekomstige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In de verdragen wordt betreffende het GLB het doel gesteld om de markten te stabiliseren en de landbouwbevolking van een redelijk in komen te verzekeren. Dat lukt volgens Geurts niet met het huidige beleid. Hoewel de NMV in eerste instantie positief is over de doelstelling gesteld door Eurocommissaris Dacian Ciolos, is er kritiek op de wijze waarop hij zijn doelen wil realiseren. Bijvoorbeeld de mogelijkheid die geboden wordt voor producentenorganisaties om melk gebundeld te vermarkten, biedt volgens de bond geen soelaas zolang zuivelorganisaties als FrieslandCampina en Arla de melk van hun leden ook in de toekomst onbeperkt blijven afnemen. ”Wij vinden dat deze partijen ook mee moeten doen.”

Regulering van de markt gaat in de toekomst volgens Geurts hoe dan ook plaats vinden. ”We zien nu dat de overheid er op stuurt dat de melkfabrieken de reguleringstaak overnemen.” Hoewel de NMV nog steeds de overheid de aangewezen persoon vindt om de markt te reguleren lijkt het de bond het beste om dit in de huidige situatie als melkveehouders samen met de industrie te gaan doen. Dat zou volgens Geurts kunnen met behulp van een daarvoor op te richten monitoringsinstituut. ”Een monitoringscommissie zou jaarlijks de mondiale vraag moeten bepalen”, aldus Geurts. Daarop zou vervolgens de productie moeten worden afgestemd tegen een kostendekkende melkprijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.