Rundveehouderij

Nieuws

Minder inspecties voor Britse melkveehouders

Londen - De Britse voedselveiligheidsdienst FSA wil het aantal inspecties op melkveehouderijen drastisch verminderen.

De FSA denkt dat met name bedrijven die onder een kwaliteitsgarantiesysteem werken – die samen 95 procent van de melkproductie opbrengen - op die manier al zo ‘geaudit’ worden dat externe controles hooguit eens in de tien jaar nodig zijn. Bedrijven die niet aan de eisen blijken te voldoen, kunnen echter op een veel strikter inspectiebeleid rekenen.

Dat stelt de FSA in een inspraaknota over een nieuwe werkwijze bij het toezicht op melkveehouderijen die al in april dit jaar in zou kunnen gaan. De dienst denkt het aantal inspectiebezoeken in Engeland en Wales terug te draaien van 11.335 per jaar naar 2.890 per jaar. In zo’n 1.200 gevallen gaat het dan om na-controles of concrete handhavingsacties na geconstateerde gebreken of om controles op basis van binnengekomen informatie, bijvoorbeeld op basis van melkmonsters.

Andrew Rhodes, directeur operationele zaken bij de FSA: ‘’Deze voorstellen zijn goed nieuws voor zowel consumenten als de melkveehouderij. We richten de beschikbare middelen vooral op boerenbedrijven die als hoger risico zijn aangemerkt en dat stelt ons in staat onze handhaving precies daar uit te voeren waar het noodzakelijk is.’’ Volgens de FSA wordt deze benadering op risicobasis al in andere Europese landen toegepast. Ook wordt volledig voldaan aan de wettelijke vereisten binnen de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.