Rundveehouderij

Nieuws 637 x bekeken

Melkureum stabiel op 23

Zutphen - Het ureumgehalte in de leveranties boerderijmelk 2010 ligt gemiddeld op 23,1 milligram per 100 gram melk. Dat is maar heel iets hoger dan de 22,8 die in 2009 gerealiseerd werd. Dat blijkt uit gegevens van laboratorium Qlip in Zutphen.

In de eerste drie jaar na introductie van metingen van het ureumgehalte in 1998 daalde het ureumgehalte vrij snel van ruwweg 29 naar gemiddeld 25 milligram per 100 gram melk, maar bleef daarna zeven jaar achtereen op dat niveau. Pas in 2008 werd een verdere verlaging bereikt met in 2009 de laagste gemiddelde waarde van 22,8.

Deze verlaging wordt gerelateerd aan het feit dat het ureumgehalte gekoppeld werd aan de forfaitaire stikstofproductie per koe. Maar inmiddels maken veel melkveehouders nu gebruik van de bedrijfsspecifieke excretie (BEX). Daardoor is de noodzaak tot verdere verlaging van het ureumgehalte in de melk niet strikt aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.