Rundveehouderij

Nieuws 198 x bekeken 18 reacties

Melkproductie stijgt nauwelijks na afschaffing quota

Brussel – De Europese zuivelproductie zal slechts licht toenemen door de afschaffing van de melkquota in 2015. Dat verwacht DG Agri, het landbouwdepartement van de Europese Commissie.

DG Agri voorziet dat de onderschrijding van de quota, over heel Europa gezien, de komende jaren alleen maar toeneemt. In 2014-2015, het laatste jaar voor de afschaffing van de quota, zullen de Europese melkveehouders 8 procent minder produceren dan de quota hen toestaan, verwachten de onderzoekers.

In 2020 zal de Europese melkveesector dan met bijna 154 miljoen ton bijna 4 procent meer produceren dan in 2009. De productie wordt ook in toom gehouden door toenemende kosten. De relatief dure euro zet een rem op de export van producten.

De onderzoekers noteren verder dat het aantal landen dat het quotum overschrijdt de afgelopen jaren is afgenomen tot drie nu (naast Nederland zijn dat Denemarken en Cyprus). De verwachting is dat slechts enkele landen iets boven het quotum zullen melken.

De kansen op de door Nederland gewenste verdere quotumverruiming naar 2015 toe zijn door de nieuwe studie niet vergroot. Eerder zei EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos dat deze verruiming er vermoedelijk niet in zit.

Zie ook: 'Perspectief landbouw EU redelijk'

Christel Labee

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de kosten stijgen ongeveer evenredig met een hogere produktie,groter betekent niet altijd een hoger inkomen , je loopt altijd tegen grenzen aan !

 • no-profile-image

  Wat een onzin, als er goede prijzen betaald worden, dan komt er melk als water. Ja de wereld zal wit zien van de melk.

 • no-profile-image

  Dat denk ik ook Piet, de prijs zal het aanbod bepalen en automatisch zullen dan prijspieken en prijsdalen elkaar opvolgen!!!... Zo is het altijd geweest en zo zal het blijven in een vrije markteconomie!!!... Bovendien zal de bulkproductie zich verplaatsen naar landen met lage productiekosten.

 • no-profile-image

  Zo is het Piet Slingerland.
  Daarbij is een nauwelijkse productiestijging voldoende om wat overschot te creëren met enorme gevolgen.

 • no-profile-image

  De EC gaat voorbij aan het feit dat er vrij gemakkelijk nieuwe melkproducenten bij kunnen komen als de quota zijn afgeschaft.Zeker bij hoge prijzen,wie houdt je tegen?

 • no-profile-image

  Wie houdt je tegen? De bank, want die investeerd liever niet in zaken waarvan het rendement zeer twijfelachtig is. En waarom is in 1983 het quotum ook al weer ingevoerd?

 • no-profile-image

  Er zijn meer investeerders in de wereld dan alleen banken Geverink.Het moet toch trouwens wel bekend zijn hier dat ik VOOR quotering ben,alleen al om onderstaande redenen.

 • no-profile-image

  Het lezen van uw reactie's meneer @ W Geverink, vind ik over het algemeen zeer de moeite waard !!!... Maar nu kies ik toch voor de visie van Koetje Boe !!!... De afgelopen tijd (sinds het bankroet van de Lehman Brothers) is de interesse van beleggers zeer ge-interesseerd in de agrarische sector !!!... Nu hoor ik u denken, u bedoelt zeker de akkerbouw (?), ja dat is waar, tot nu toe is daar meer interesse voor. Maar, stelt u zich eens voor; als de melkprijs weer eens de pan uit rijst, dan zal u schrkken van de investeerders die hun geluk in de melveehouderij gaan beproeven !!!... Maar natuurlijk daar waar de productie-kosten laag zijn !!!... Niet in DK of NL !!!!!.....

 • no-profile-image

  Het lezen van uw reactie's meneer @ W Geverink, vind ik over het algemeen zeer de moeite waard !!!... Maar nu kies ik toch voor de visie van Koetje Boe !!!... De afgelopen tijd (sinds het bankroet van de Lehman Brothers) is de interesse van beleggers zeer ge-interesseerd in de agrarische sector !!!... Nu hoor ik u denken, u bedoelt zeker de akkerbouw (?), ja dat is waar, tot nu toe is daar meer interesse voor. Maar, stelt u zich eens voor; als de melkprijs weer eens de pan uit rijst, dan zal u schrkken van de investeerders die hun geluk in de melveehouderij gaan beproeven !!!... Maar natuurlijk daar waar de productie-kosten laag zijn !!!... Niet in DK of NL !!!!!.....

 • no-profile-image

  Koetje Boe, het quotum is een goede regeling, maar dan alleen als die wereldwijd geldt. Nu zullen andere werelddelen de gaten opvullen. Dit gebeurt trouwens al vanaf de invoering van het quotum. We hebben al veel te veel weggegeven.

 • no-profile-image

  Dan zou het tijd zijn voor Fort Europa. Grenzen dicht.
  @Koetje Boe Ik denk ook dat er nieuwe bedrijven zullen beginnen in o.a. Roemenië etc, waar het idd goedkoper is.

 • no-profile-image

  10 a 20% meer melk in Nl,wat gebeurt er met de voer/grondprijzen??

 • no-profile-image

  Tja,ik ben en blijf voorstander van een Fort Europa,ik weet het,die discussie is al zo vaak gevoerd en de koers is liberalisering,voor de landbouw dan.Nieuwbouw van woningen blijft wel gequoteerd,dat is goed voor de prijszetting.@Kritische lezer,wat hebben we weggegeven?Melkpoederproducten misschien,het beetje winst wat hierop wordt gemaakt wordt gecompenseerd met de hogere winsten op dagvers,zeg maar kruissubsidies binnen de eigen onderneming.

 • no-profile-image

  Er is toch al veel te veel melk. Anders zou de prijs wel hoger zijn. Of solliciteren jullie allemaal naar slaven arbeid, dus doel bewust werken voor een honger loontje. Het is anders wel 2011. Ooit gehoord van vakantie ,vrije tijd om een boek te lezen, vrije weekenden. snipperdagen, baaldagen? Bij een goede melk prijs zou dit allemaal mogelijk zijn. Vroeger wel in de goede oude tijd!!!

 • no-profile-image

  W.A

  Roemenië en Hongarije produceren al jaren minder melk dan het quotum toelaat. En dit loopt nog steeds terug.... Er zijn hier te weinig "gekken"die koeien gaan staan melken. En die paar Hollanders die hier zitten of hier komen heffen dat zomaar niet op.
  Wat betreft lagere kostprijs, is hier goed te concurreren met NL.

 • no-profile-image

  Ik had anders begrepen dat zelfs een Israëlische zuivelonderneming al in Hongarije actief is.Als de zuivelverwerking in die landen goed op poten staat,komen die"gekken" vanzelf wel.

 • no-profile-image

  Nederland zit gemiddeld met de hoogste kostprijs. Moet dus tot het randje melken om de kosten zo laag mogelijk te houden.
  Dit wordt in 2015 billeknijpen met het hoofd tegen het plafon.
  De wedstrijd die wordt gelopen is nu nog bij te houden, maar in 2015 wordt je door die grootere landen met veel grond, voorbij gelopen of dat je stil staat. Ook daar zijn veel stoppers, maar die kunnen veel goedkoper overgenomen worden. Daar zullen de melkveehouders veel groter groeien. Dit vooral om wat beter te kunnen leven, dus met meer personeel zodat ze minder vast zitten.

 • no-profile-image

  Zo is het @Koetje Boe, ''die gekken komen vanzelf wel'', als het de nederlanders niet zijn dan wel de Israeli's Die weten ook hoe je de meeste melk uit de Holsteiner's kan halen !!!... Bovendien zijn ze internationaal zeer goed georiénteerd !!!!!.....

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.