Rundveehouderij

Nieuws 274 x bekeken 2 reacties

Megamelkfabriek Arla levert 680 banen op

Aylesbury – De nieuwe megamelkfabriek die Arla Foods UK wil bouwen in Aylesbury, ten noordwesten van Londen, zal 680 banen opleveren. Dat schrijft Arla Foods UK in een toelichting op haar plannen.

Daarnaast kan er op een aanpalend bedrijventerrein voor bijvoorbeeld verpakkingsbedrijven nog eens werkgelegenheid voor 500 mensen komen. Tijdens de bouwfase van deze grootste melkfabriek van Europa met een capaciteit van een miljard liter per jaar zijn er bovendien honderden bouwvakkers aan de slag.

Volgens Arla is de fabriek daarmee één van de grootste werkgelegenheidsinvesteringen in de regio. Het bedrijf zal zelf zorgen voor de benodigde opleidingen en wil bovendien een aantal stageplaatsen scheppen. Bovendien stelt het zuivelbedrijf zich ten doel zoveel mogelijk plaatselijke op regionale toeleveranciers te gebruiken.

De Britse tak van Arla hoopt nog deze winter de bouwvergunningen aan te vragen voor het project dat zo’n 175 miljoen euro gaat kosten. Afgelopen maand is in een aantal omliggende plaatsen een hoorzitting gehouden voor de plaatselijke bevolking.

Arla Foods UK heeft een aantal locaties in Midden- en Zuidoost-Engeland beoordeeld en uiteindelijk gekozen voor Aylesbury. Ditligt op niet te grote afstand van enkele van de grootste Britse snelwegen.

Arla heeft inmiddels een terrein van ruim 50 hectare gekocht van de plaatselijke kerk. Zo’n 28 hectare daarvan is bestemd voor de fabriek zelf, de rest wordt gebruikt voor de landschappelijke aankleding en voor aanverwante bedrijven.

De zuivelaar stelt dat de melkfabriek ’de meest milieu-geavanceerde in de wereld’ wordt. Tijdens de ontwerpfase zijn voor elk onderdeel de milieuaspecten in kaart gebracht. Verder wordt gebruik gemaakt van de meest moderne bouwtechnieken en later procestechnieken terwijl ook alle mogelijke voorzieningen voor vernieuwbare energie worden aangebracht. Uiteindelijk moet de fabriek daarmee CO2-neutraal kunnen draaien en ook geen stortbaar afval opleveren, aldus Arla Foods UK.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan123

  `k ben benieuwd wat de Deense boeren hier van vinden....

 • no-profile-image

  Tukker Dairies

  Daar gaat de melkprijs (naar beneden). Denk dat de nederlandse melkprijs dan wel volgt. Ex- arla leverancier in dk.
  Proud to be in the USA

Of registreer je om te kunnen reageren.