Rundveehouderij

Nieuws

Medewerkers VWA besmet met Q-koorts

Assen - Van de 178 ambtenaren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die zijn ingezet bij het ruimen van geiten en lammeren met Q-koorts, zijn 25 zelf besmet geraakt.

Enkelen van hen zijn daadwerkelijk ziek geworden, meldt de nVWA donderdag.

De ambtenaren werden ingezet in de periode van december 2009 tot de zomer van 2010. "Bij de meesten is vastgesteld dat hun lichaam antistoffen heeft opgebouwd. Enkelen zijn ziek geworden'', zegt een woordvoerster van de nVWA.

De Q-koorts stak in 2007 in delen van Noord-Brabant de kop op en is bij vierduizend mensen vastgesteld; vijftien mensen met Q-koorts zijn overleden. Om de uitbraak in te dammen, zijn sinds eind december 2009 ruim 50.000 drachtige melkgeiten gedood. Medewerkers van de VWA waren daar bij betrokken.

De besmetting openbaart zich vooral in chronische vermoeidheid. Dat kan lang duren. De VWA laat bij betrokken medewerkers regelmatig een bloedproef uitvoeren om in de gaten te houden hoe de besmetting zich ontwikkelt. "Dat is in het belang van onze mensen. Ze zijn bang en onzeker. We willen ze ondersteunen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.