Rundveehouderij

Nieuws 204 x bekeken 2 reacties

Leden FrieslandCampina bespreken weidegang

Amersfoort – FrieslandCampina haalt alles uit de kast om zoveel mogelijk runderen zichtbaar te maken. Dat zegt bestuursvoorzitter Kees Wantenaar van FrieslandCampina.

De coöperatie wil nog niet spreken van een verplichting, maar verwoordt dit door te zeggen dat ze verwachten dat iedere leverancier een bijdrage kan leveren aan deze doelstelling. ”Nu loopt 80 procent van de melkkoeien buiten. Dat willen we in 2020 minimaal behouden”, zegt Atze Schaap, directeur coöperatieve zaken Friesland Campina.

De coöperatie is met leden in gesprek over de vraag hoe deze doelstelling gerealiseerd kan worden. ”Het moet niet gaan over een verplichting of over een handigheidje om aan de 80 procent te komen. We moeten overleggen over welke mogelijkheden er zijn”, benadrukt Schaap.

”We krijgen zeker boze reacties van leden die opstallen, maar niemand vindt het een non-discussie.” Alle mogelijkheden staan volgens bestuurders nog open. Eventuele sancties voor boeren die niet willen of kunnen weiden zijn nog niet bekend. Ook de werkwijze van verplichting of werken met een stimuleringsregeling staat nog open.

De weidegangdiscussie is onderdeel van de duurzaamheidsdoelen voor 2020. Het zuivelbedrijf zet in op vijf modules. De uitstoot van broeikasgassen moet met 30 procent verlagen, de mineralenefficiëntie en diergezondheid moet omhoog en er moet meer aandacht zijn voor weidegang en natuur.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Eindelijk eens wat actie uit de hoek van de ketenregisseur. Deze duurzaamheidsdoelen gaan ook zeker economisch voordeel voor de boer opleveren. (vooral de mineralenefficientie en diergezondheid). Ik zie echter niets over ammoniak in de duurzaamheidsdoelen (misschien omdat de provincie dit gaat regelen wettelijk). Een goede zaak dat ze actie ondernemen wanneer aan deze doelen gewerkt wordt zal het de concurrentiepositie van de Nederlandse boer zeker vesterken.

  • no-profile-image

    Uitstoot met 30 % verlagen. is het niet zo dat koeien in de wei juist meer uitstoten??

Of registreer je om te kunnen reageren.