Rundveehouderij

Nieuws 170 x bekeken

Ierland stevent af op superheffing

Dublin – De Ierse melkveehouderij stevent in rap tempo af op een superheffing voor het lopende melkjaar.

De melkproductie is vooral de laatste maanden van vorig jaar sterk toegenomen en lag bijvoorbeeld in november bijna 40 procent hoger dan een jaar geleden.

Die waarschuwing komt van minister Brendan Smith van landbouw. ”Er is nu een erg reële mogelijkheid dat er een superheffing komt.” De voor botervet gecorrigeerde melkopbrengst lag volgens Smith eind december nog maar 2,35 procent onder het quotum. In september was het verschil met het quotum nog 5,15 procent. ”De eerste aanwijzingen lijken te bevestigen dat de toename in de melktoevoer ook in de eerste weken van 2011 door is gegaan.”

Smith: ”In deze meer wisselvallige en moeilijke tijden moet het de prioriteit voor een producent zijn om zo veel melk tegen de laagst mogelijke kosten te produceren. Dat is uiteraard vooral van belang voor boeren die hun bedrijf willen uitbreiden. Het is echter even belangrijk om een goed evenwicht te bewaren en dat melkveehouders hun quota in de gaten houden zodat we niet het risico lopen op een in potentie verwoestende superheffing.”

Of registreer je om te kunnen reageren.