Rundveehouderij

Nieuws 215 x bekeken

FrieslandCampina kiest voor weidegang alle leden

Amersfoort – Alle leden van FrieslandCampina moeten iets met weidegang gaan doen.

Dit heeft het bestuur van coöperatie FrieslandCampina besloten. Hierover is geen discussie meer mogelijk, zo blijkt uit een bekendmaking. De mate van weidegang per ondernemer is nog wel onderwerp van discussie. Op een reeks bijeenkomsten in alle districten worden daarover de komende weken knopen doorgehakt.

FrieslandCampina heeft ruim de tijd genomen over het besluit tot weidegang, erkennen bestuurders en andere deskundigen in de zuivelsector. Als reden voor de keuze wordt genoemd dat weidegang van groot belang is voor de beeldvorming van de melkveehouderij en voor de acceptatie van het product melk. Daarbij staat de weidegang gaandeweg meer onder druk. Steeds meer melkveehouders kiezen er voor om de koeien volledig op te stallen of overwegen dat.

FrieslandCampina trekt daar voor wat betreft haar melkveehouders nu een streep door.

Emissie-arme melkkoe

Emissieloze koeien zullen er wel nooit komen, maar emissie-arme koeien zijn niet meer slechts toekomstmuziek. Wageningen UR gaat met fokkerijorganisatie CRV fokwaarden ontwikkelen waarmee vee kan worden geselecteerd op lage emissies van methaan, lachgas en ammoniak. Het project is een van de uitvloeiselen van het in kaart brengen van het rundergenoom. Het maakt verdere groei van de melkveehouderij mogelijk binnen de bestaande milieugrenzen.

Lees ook: Weidegang wordt standaard bij FrieslandCampina

Of registreer je om te kunnen reageren.