Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina haalt melk uit omgeving Moerdijk apart op

Moerdijk – FrieslandCampina haalt de melk in een gebied ten noorden van Moerdijk sinds maandagavond apart op. Het gaat om een voorzorgsmaatregel in verband met de brand bij chemicaliënbedrijf Chemie-Pack in Moerdijk afgelopen woensdag. Zuivelondernemingen Deltamilk en Nemelco halen de melk tot nu toe nog niet apart op.

De melk die FrieslandCampina apart ophaalt, wordt tot poeder verwerkt en in quarantaine opgeslagen. ”Het gaat om twaalf melkveebedrijven waarvan de melk apart wordt opgehaald”, aldus een woordvoerder van FrieslandCampina.

Hij benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat die op eigen initiatief wordt genomen. Naast het feit dat de melk apart wordt gehouden, wordt de melk extra gecontroleerd op de aanwezigheid van onder andere dioxines, PCB’s (polychloorbifenyl) en zware metalen.

Zuivelonderneming Deltamilk ondervindt naar eigen zeggen vooralsnog geen hinder van de brand in Moerdijk. Wel wordt de melk uit voorzorg extra gecontroleerd. ”Tot nu toe hebben we nog geen afwijkende waarden gevonden”, aldus voorzitter van de coöperatie Teunis Sterk. Volgens hem stond de wind voor de leden-veehouders van Deltamilk gunstig.

Daar kan melkveehouder Marc Havermans uit Moerdijk over mee praten. Zijn bedrijf bevindt zich niet ver van het industrieterrein, maar ook hij zag de rook richting het noorden drijven. Voor zijn 165 melkkoeien verwacht hij daarom geen directe gevolgen.

Arie Verhorst, melkveehouder in Westmaas en tevens voorzitter van LTO in Zuid-Holland, verwacht geen risico’s wat betreft verontreinigd slootwater voor de nabijgelegen weiden. Het industrieterrein ligt volgens hem ver genoeg uit de buurt van het grasland zodat verontreinigd slootwater tijdig kan worden tegengehouden.

Mogelijk gevaar vormt volgens hem de rookwolk die naar het noorden is gewaaid. Vooral de melkveehouders in de omgeving van Strijen lijken hinder van de brand te ondervinden. Veehouders vinden roetdeeltjes op hun land.

Of registreer je om te kunnen reageren.