Rundveehouderij

Nieuws

Export kaas naar Duitsland in 2010 verder gedaald

Den Haag – Nederland heeft vorig jaar voor het tweede achtereeenvolgende jaar minder kaas geëxporteerd naar Duitsland. De kaasexport voor 2010 is geraamd op 770 miljoen euro, tegen 823 miljoen euro in 2009 en 1.027 miljoen euro in 2008.Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van ELI heeft gepubliceerd in het kader van de Grüne Woche. Kaas is, na levende dieren, het belangrijkste dierlijke exportproduct naar Duitsland.

De exportwaarde van andere zuivelproducten naar Duitsland steeg vorig jaar wel: die van boter verdubbelde bijna, van 114 naar 210 miljoen euro; aan overige zuivelproducten werd voor 320 miljoen euro uitgevoerd, tegen 235 miljoen euro in 2009.

Nederland importeerde vorig jaar flink meer zuivelproducten uit Duitsland. De importwaarde steeg van 968 naar 1.190 miljoen euro, en kwam daarmee weer uit boven het niveau van 2008. Nederland importeert vooral onverwerkte melk, wei en magere melkpoeder, die worden gebruikt als grondstof in de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Zuivel is het voornaamste Duitse exportproduct naar Nederland. Omgekeerd exporteert Nederland vooral groenten, fruit en sierteeltproducten naar Duitsland; zuivel en eieren komen op plaats drie.Of registreer je om te kunnen reageren.