Rundveehouderij

Nieuws

'Europese regels voor welzijn van melkvee nodig'

Brussel - Er moeten Europese regels komen om het welzijn van melkvee te verbeteren. Dat is een van de aanbevelingen die het Britse adviesbureau GHK doet, in een evaluatie van het huidige Europese dierenwelzijnsbeleid.

Melkvee is een van de diercategorieën waarvoor momenteel geen Europese dierenwelzijnsnormen bestaan, met als gevolg grote verschillen tussen de leefomstandigheden van melkkoeien in de EU-lidstaten, aldus GHK.

Belangrijke oorzaak voor een gebrekkig welzijn van melkvee is het fokken van dieren op een steeds hogere melkproductie. Daarnaast verminderen poot- en klauwproblemen en mastitis het welzijn van de koe.

De Europese Commissie bereidt momenteel een tweede ‘dierenwelzijnsstrategie’ voor, voor de periode 2011-2015. Aanstaande maandag presenteert de Commissie mogelijke beleidsopties. De evaluatie van de eerste strategie, voor de periode 2006-2010, wordt hierbij gebruikt.

Enkele lidstaten, namelijk Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Duitsland, kennen al wel specifieke welzijnseisen voor melkvee; in Nederland bestaat hierover discussie, bijvoorbeeld over het onthoornen, weidegang en stalvloeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.