Rundveehouderij

Nieuws 191 x bekeken

Europese melkontvangst neemt 2,3 procent toe

Brussel – De Europese melkontvangst is vorig jaar in de periode van april tot en met oktober met 2,3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Dit meldt de Europese Commissie in een overzicht van de marktsituatie. De cijfers zijn onder enig voorbehoud, omdat niet alle lidstaten hun melkontvangstcijfers vrijgeven, maar ze geven desondanks een aardig inzicht in de marktsituatie. De productiestijging doet zich vooral voor in de zuivellanden in de ’oude’ Europese Unie. In nieuwe lidstaten loopt de productie nog steeds terug.

Aan de productiekant nam met name de kaasbereiding en de productie van gefermenteerde zuivel toe, met achtereenvolgens 1,9 en 2,5 procent. De productie van mageremelkpoeder daalde sinds april met 3 procent, die van boter en andere poeders met achtereenvolgens 0,2 en 0,4 procent.

Bij de zuivelproducten blijkt met name kaas veel beter geprijsd dan in 2009. Sinds juli/augustus 2010 steeg die tot een niveau van ongeveer 70 cent boven dat van 2009. Voor Edammerkaas werd eind 2010 een gemiddelde verkoopprijs ontvangen (af fabriek) van € 3,40 per kilo. Voor Cheddar bedroeg de gemiddelde prijs toen ongeveer € 3,00 per kilo. Ook de prijs van weipoeder steeg sterk, waardoor de kaasproductie eind 2010 de best lonende zuivelactiviteit was, aldus de Commissie.

De voorraden oud product in de EU zijn momenteel minimaal. De hoeveelheid boter in interventie bedraagt nog 1.500 ton. In private opslag zit nog ruim 24.000 ton. Daarvan zit ruim 10.000 ton in Ierland, 5.000 in Nederland en 2.500 ton in België. Van mageremelkpoeder is er nog 190.000 ton, waarvan eenderde in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.