Rundveehouderij

Nieuws 209 x bekeken

China scherpt eisen zuivelproducenten aan

Peking - China onderneemt een nieuwe poging om de voedselveiligheid voor in eigen land geproduceerde zuivelproducten te verbeteren.

Dat meldt het staatspersbureau Xinhua. Dit jaar moeten alle zuivelproducenten zich opnieuw laten certificeren. Producenten die de kwaliteit niet kunnen garanderen, mogen niet meer produceren.

”De eisen zijn gericht op de verbetering van de kwaliteit en veiligheid in de zuivelsector”, zegt Zhi Shuping, directeur van de Chinese voedsel- en warenautoriteit. Naast de nieuwe certificering van producenten beleggen de toezichthouders maandelijks een persbijeenkomst om de stand van zaken toe te lichten.

Het imago van de Chinese zuivelsector heeft zwaar geleden onder het melamineschandaal in 2008. Toen werden 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk van met melamine vergiftigd melkpoeder. Zes kinderen stierven. De zaak zette wereldwijd het vertrouwen in China als voedselproducent onder druk. Het land is er veel aan gelegen om dit vertrouwen te herstellen.

Tot nu toe blijven er regelmatig partijen met melamine vervuild melkpoeder opduiken. Sinds juli 2010 zijn er volgens de volgens de China Daily 35 keer partijen vervuild melkpoeder door de autoriteiten in beslag genomen. Het zou gaan om 1.979 ton product.

De Chinese autoriteiten zouden afgelopen jaar daarnaast bij een kleine 7000 bedrijven de productielicentie hebben ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.