Rundveehouderij

Nieuws 198 x bekeken

Britse melkveehouders voeren druk op

Londen – Britse melkveehouders voeren de druk op hun afnemers op om de melkprijs te verhogen.

De recente verhoging met 1,2 eurocent per liter door Milk Link heeft de voor andere zuivelbedrijven werkende boeren extra aangezet om een hogere vergoeding voor hun melk te eisen.

Nadat eerder de organisatie van melkveehouders bij Dairy Crest in een open brief om verhoging van de melkprijs had gevraagd, is dat voorbeeld nu gevolgd door hun collega’s bij zowel First Milk als Robert Wiseman. Dat betekent dat drie van de vijf grote Britse melkafnemers onder druk van de leverende melkveehouders staan.

Voorzitter Steve Dunning van de ledengroep van First Milk stelt in zijn schrijven  “dat het verband is verbroken tussen de wereldmarktprijzen en de Britse melkprijs”. ”Dat zal tot drie dingen leiden. In de eerste plaats moeten boeren nu tegen de achtergrond van snel afnemende wintervoorraden en stijgende voer- en graankosten beslissingen nemen die zullen leiden tot een lagere melkaanvoer later dit jaar. Die teruggang zal erg moeilijk zijn om te keren. Ten tweede zullen producenten die in de melk blijven gaan zoeken naar bedrijven die hun producten op de wereldmarkt in plaats van op de Britse markt verkopen. Ten derde zal dit uiteindelijk leiden tot hogere prijzen voor de Britse consument omdat we dan afhankelijk worden van andere landen voor onze melkbevoorrading.”

Of registreer je om te kunnen reageren.