Rundveehouderij

Nieuws 207 x bekeken

Boer moet Q-koortsvaccin zelf betalen

Den Haag – Geiten- en schapenhouders moeten dit jaar zelf de kosten betalen voor vaccinatie tegen Q-koorts.

Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). ”Het vaccin is nu geregistreerd en veehouders zijn zelf verantwoordelijk voor de gezondheid van hun dieren, én voor een bedrijfsvoering die geen volksgezondheidsrisico’s oplevert”, aldus de VWA.

In voorgaande jaren moesten de veehouders de dierenartskosten voor het toedienen van het vaccin zelf betalen, maar het vaccin werd door de overheid vergoed. LTO melkgeitenhouderij is in gesprek met de overheid over de vergoeding.

”Normaal is het zo dat de sector na de crisis weer zelf voor de kosten opdraait. Maar door de impact van de maatregelen is 2011 voor de melkgeiten- en melkschapenhouderij nog alles behalve een normaal jaar. We zijn daarom in gesprek met het ministerie over een tussenoplossing”, zegt vakgroepvoorzitter Jeannette van de Ven.

Ze denkt aan een oplossing waarbij de overheid de vaccinkosten betaalt en de sector onderzoekskosten en maatregelen bij eventuele nieuwe besmettingen.  ”We hebben als sector en overheid een gezamelijk belang, dus ik hoop dat we eruit komen”, aldus Van de Ven.

Dit jaar moeten alle melkschapen- en melkgeiten gevaccineerd worden tegen Q-koorts. Dieren die al eens gevaccineerd zijn krijgen een herhalingsvaccinatie, jonge dieren moeten twee keer gevaccineerd worden. De vaccinkosten bedragen per vaccinatie 3 tot 4 euro per dier.

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) geeft vrijstelling voor het gebruik van het Q-koortsvaccin Coxevac bij schapen. In het najaar heeft het Europese bureau voor geneesmiddelenregistratie (EMA) het vaccin geregisteerd voor het gebruik bij geiten en runderen. Voor toepassing bij schapen heeft vaccinproducent Ceva geen registratie aangevraagd. ”De afgelopen jaren is gebleken dat het vaccin ook bij schapen veilig en effectief is. Daarom heeft Bleker vrijstelling verleend voor gebruik bij schapen”, aldus de VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.