Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Arla verlaagt melkprijs

Aarhus- Arla Foods verlaagt de melkprijs per begin deze maand met 1 cent per kilo.

Het concern is wel optimistisch over de ontwikkelingen in 2011. Deze tegenstrijdige mededelingen heeft de Scandinavische zuivelaar vandaag gedaan.

De omzet wordt dit jaar volgens de prognose krap 7 miljard euro op basis van een verbeterde opbrengst per kilo verwerkte melk. Deze opbrengst stijgt ten opzichte van 2010 met een kleine 3 cent naar 36,2 cent per kilo. ”2011 wordt een jaar waarin Arla echt heel goede mogelijkheden krijgt om de omzet op te schroeven via joint-ventures, bedrijfsovernames en een algehele progressie op onze groei- en kernmarkten,” gelooft directievoorzitter Peder Tuborgh.

Het optimisme gaat gepaard met investeringen van ruim 200 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit in drie zuivelfabrieken, waarvan twee in Denemarken en één in Zweden. Dat neemt niet weg dat de melkprijs weer daalt naar 33,3 cent per kilo, het niveau van voor de laatste verhoging in november, volgens de Arla-notering. Deze notering is de hoogst haalbare prijs die pas wordt uitgekeerd bij een jaarlijkse leverantie van 5 miljoen kilo. In de praktijk krijgen daardoor praktisch alle leveranciers minder.

Reden voor de melkprijsverlaging is dat de jongste verhoging in november volgens het concern in feite een soort voorschot was omdat het resultaat in 2010 hoger uitpakte dan verwacht. Het concern publiceert de jaarcijfers 2010 in de loop van deze maand.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dus reservering voor investeringen

Of registreer je om te kunnen reageren.