Rundveehouderij

Nieuws

Afzet Fleckvieh stijgt hard door

Arnhem – De afzet van buitenlandse melkveerassen in Nederland is gegroeid tot 5 procent van het totaal aantal inseminaties. Dat blijkt uit de jaarstatistieken van fokkerijorganisatie CRV in Arnhem. Het Fleckvieh-ras neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Van de buitenlandse melkveerassen zijn in 2010 126.800 inseminaties verricht. Van Fleckvieh zijn afgelopen jaar 54.476 inseminaties verricht, bijna 12.000 meer dan in 2009.

Stef Beunk van KI München-Grub reageert verheugd op de gegroeide afzet van Fleckvieh. Hij waarschuwt wel dat boeren zich niet moeten laten verleiden zomaar een Fleckvieh-stier te gebruiken. ”Kies altijd in samenspraak met een paringsadviseur, anders kan het mis gaan.”

Van Montbéliarde-stieren zijn vorig jaar ruim 23.000 rietjes verspoten. Daarmee heeft dit ras zich bijna verdubbeld ten opzichte van 2007. Brown Swiss volgt met 20.500 inseminaties en Jersey blijft stabiel op ruwweg 4.000 inseminaties. Van de Scandinavisch roodbonte rassen (Zweeds, Noors en Deens roodbont) zijn in totaal 25.000 inseminaties verricht.

Of registreer je om te kunnen reageren.